Nyt kesällä, kun kotimaisetkin kirsikkatomaatit ovat verrattain edullisia, voi niitä käyttää vaikkapa leipään, kuten tässä focaccia-leivässä. Yksinkertainen taikina: vettä, hiivaa, suolaa, hieman sokeria ja tilkka (tai toinenkin, muttei liikaa) oliiviöljyä sekä vehnäjauhoja (durumjauhoja tai tavallisia) alustetaan melko löysäksi taikinaksi. Levitetään nostatuksen jälkeen runsaalla oliiviöljyllä - näin saadaan leipään rapea pohja - voideltuun vuokaan ja nostatetaan lisää. Ennen uuniinlaittoa voidellaan vielä leipää oliiviöljyllä, painetaan pintaan puolitettuja tai kokonaisia kirsikkatomaatteja ja yrttejä kuten esimerkiksi tuoretta rosmariinia ja timjamia sekä ripotellaan reilusti sormisuolaa päälle.
Sinänsä focaccia ei juuri seuraa kaipaa, mutta nyt kun tässä tomaattien kanssa liikkeellä ollaan, voisi kumppaniksi ajatella vaikkapa punaista keittoa, jossa hienonnettu sipuli ja jokunen valkosipulinkynsi on ruskistettu jauhelihan kanssa öljyssä ja maustettu seos runsaalla määrällä paprikajauhetta, sopivasti suolalla, kuminalla, mustapippurilla ja maun mukaan chilillä. Lisätään mukaan pilkottuja porkkanoita, tomaattimurskaa tai vaihtoehtoisesti reipas määrä pilkottuja tomaatteja ja sopivasti vettä. Loppuvaiheessa lisätään vielä joukkoon mukaan punaisia paprikapaloja ja keitetään kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
Nam, näyttää hyvältä!
VastaaPoista